Půst: jak na návratovou dietu?

Dostal jsem hezký dotaz ohledně návratové diety – protože myslím, že to je otázka, kterou řeší každý, kdo se postí, rozhodnul jsem se, že dotaz i se svými náměty zveřejním pro všechny. (Text otázky je kvůli přehlednosti a anonymitě lehce upraven)

Ahoj,

měl bych jeden dotaz ohledně půstu. Právě končím osmý den a cítím se velice dobře. Kladu si jen otázku, kam ještě zajít. Upřímně řečeno, cítím se dobře mimo jiné proto, že moje hmotnost každým dnem klesá o 300-400 g, první dny ještě více. Celkově jsem po osmi dnech o 8,7 kg lehčí, což mě opravdu dost povzbudilo.

Nejvíc se ale bojím návratu do „normálu“. Minimálně týden v kuse bych rád striktně dodržoval pravidla návratovky. Rád bych se držel rady v tvém článku, že je dobré si plán návratovky napsat dopředu na papír a krok po kroku jej dodržovat, protože tím odpadne nebezpečí racionalizace, které je po dlouhém postění se opravdu značné.

Dokázal bys mi doporučit potraviny, kterých je dobré se držet během prvních tří dnů? A kterým se naopak zásadně vyhýbat? V minulosti jsem to vždycky dost porušil, ale tentokrát hodlám být skálopevný – a to hlavně kvůli tomu, aby mi hmotnost nenajela díky jojo efektu ještě výš.

Takže jakou návratovku bys doporučoval, aby hmotnost vzrostla co nejméně?

Díky za případné rady!

Díky za skvělou otázku!

Návratová dieta je skvělou příležitostí, jak znásobit účinek půstu a vědomě využít zvýšené citlivosti ke skutečným potřebám našeho těla. Je to možnost vytvořit si nové stravovací návyky.

Po delším půstu je dobré začít pomalu. To, co zde budu popisovat, předpokládá desetidenní půst, při delším půstu bude návrat adekvátně pomalejší. Pro zabránění jojo efektu bych si spočítal, jaká je má denní spotřeba energie – v tvém případě se bude pohybovat někde kolem 10 000 kJ za den, redukční režim bude někde u 8000 kJ. Ten bych si dal jako cíl na konci týdne návratovky. Představuje to zhruba 1000 kJ nárůst každý den.

První večer bych začal hrstí pařené zeleniny. Druhý den ráno bych si uvařil hrst rýže a omastil lžičkou másla. Hodinu po tomhle jídle doporučuji nějaké lehčí cvičení, protažení těla. Během dne potom pokračovat v konzumaci zeleniny, začít i syrovou, můžeš zkoušet různé saláty.

Druhý den bych k snídani doporučil luštěniny se zeleninou, tři lžíce hotových luštěnin. V průběhu dne bych pokračoval hlavně zeleninou, s přídavkem luštěnin v rozumném množství. Zelenina by se měla stát základním pilířem jídelníčku. Třetí den už bych začal zvykat trávicí soustavu na bílkoviny – jogurt, kefír, kousek sýra.

Když přijde chuť na něco dobrého, nejdřív pozoruj, odkud se bere. Můžeš si dát jediný kousek něčeho, co máš rád. Ne víc než co se vejde do jedné ruky, bez pomoci druhé ruky. Jasné pravidlo. Zbytek sáčku zničíš nebo dáš někam, kde je k němu nesnadné se dostat.

Ten jeden kousek pro tebe bude tématem k meditaci, nejdřív si ho prohlédneš a uvědomíš si, co pro tebe znamená. Očicháš, jak tě půst naučil. Vychutnáš si ho ze středu svého bytí, z lehkosti, kterou ti půst ukázal. Při celém tom zážitku budeš plně přítomen. Načerpáš z něj hojnost té energie, po které toužíš.

Ale až třetí den!

Čtvrtý den bych začal s vejci a rybami. Postupně zvyšuj množství luštěnin. Pátý den už klidně k jednomu jídlu libové maso. Opatrně s pečivem, rýží, bramborami a přílohami obecně. Prvních pět dnů jsou zakázané. Vztahuje se na ně stať o chuti – v tom případě maximálně jeden kus pečiva denně nebo jedna brambora. Je-li toto tvé přání, vychutnej si ho. I s tučnými věcmi bych začínal pomalu, od třetího dne je možné přidat lžíci olivového oleje, pár (rozuměj lžíce) ořechů či semínek.

Postupně si ujasňuj, jaký životní styl bys teď chtěl začít vést. K čemu směřuješ. Abys udržel spojení s tím, co ti půst přinesl a ukázal.

Přeju příjemnou cestu k vědomému jedení!

I vy můžete najít životní styl, který vám sedne!

Jaké by to bylo být zdravý, v plné kondici a síle, s krásným tělem, po jakém toužíte?

Většinou víme dobře, co pro to potřebujeme udělat, jen to nějak nezapadá do našeho životního stylu. 

Pojďte s námi objevovat svůj osobitý životní styl, který bude respektovat vaše individuální potřeby a zároveň vám pomůže dosáhnout vašich cílů. 

Jíst zdravě, mít dostatek pohybu a přitom si užívat života plnými doušky není nemožné – naopak. 

Přidejte se k nám, abyste mohli objevit, jak bude vypadat právě ten váš životní styl. Abyste mohli objevit svou vlastní cestu k naplnění toho, po čem toužíte. Krok za krokem. 

privacy Cením si vaší důvěry. Nikdy ode mě nedostanete spam. Zprávy ode mě vám přijdou, jen když budu mít opravdu co říct (max. cca 1x týdně).

11 Comments

  • mkf

    Reply Reply Srpen 27, 2014

    byl by to fajn clanek, ale bohuzel musim hledat jinde protoze si protireci a tak mi prijde ze si ho autor po sobe ani neprecetl…
    1) První večer bych začal hrstí pařené zeleniny. Druhý den ráno bych si uvařil hrst rýže a omastil lžičkou másla.
    vs
    Druhý den bych k snídani doporučil luštěniny se zeleninou

    2)Druhý den ráno bych si uvařil hrst rýže
    vs
    Opatrně s pečivem, rýží, bramborami a přílohami obecně. Prvních pět dnů jsou zakázané.

    • admin

      Reply Reply Srpen 27, 2014

      Díky za komentář, jsem rád, že nad tím, co píšu, někdo kriticky přemýšlí 😉

      Vzhledem k tomu, že už jsem jednou tenhle dotaz dostal, zaslouží si to komentář i veřejně.

      1) Není jen jeden „zaručeně správný“ přístup k návratovce. Spíše než „jediný správný návod“ tyhle články chápejte jako případové studie – shrnutí zkušeností z praxe. Vznikly s časovým rozestupem, proto se můj přístup lehce posunul, nicméně nemůžu říct, že bych považoval to, co píšu v prvním článku o půstu, za nesmysly. Obě popsané návratovky jsem zkoušel, obě fungují dobře – vyzkoušejte sám, co funguje vám. Stejně je třeba si zjistit, jak reaguje vaše tělo – berte to tak, že máte na výběr.

      2) Vysvětlím trochu podrobněji roli, jakou si myslím, že ona vařená rýže s trochou másla má (může být totiž trochu matoucí, že obecně v návratovce aspoň z počátku nedoporučuji).

      Trocha vařené rýže omaštěné trochou másla má skvělou konzistenci a je velice dobře stravitelná – je to tedy asi to nejšetrnější, co se do trávicího traktu dá zavést. Jak jsem totiž zjistil, pokud se člověk postí dlouho, tak i slupka z rajčete může být problém. Přišlo mi, že rýže docela rychle nastartovala trávení a nakopla metabolismus, doplnila nezbytné zásoby sacharidů.

      Dál bych pokračoval se zeleninou a s přílohami byl opatrný – tentokrát už ne kvůli trávení, ale spíš kvůli tomu, že po půstu je zpomalený metabolismus a nadbytky příloh (rýže, pečivo, brambory…) by se ukládal nejspíš přímo zpátky do tuku. Takže zvykat postupně, z počátku se držet spíše zeleniny, postupně zavádět luštěniny, které mají dost vlákniny a nezpůsobují tak vysoký nárůst cukru v krvi.

      Ale jak jsem říkal – i ona zelenina na páře funguje jako startovací jídlo dobře. Jde v podstatě jen o to, že když jsem později zkoušel rýži, tak mě jako první jídlo nadchla, jak kvůli pocitu, který jsem z ní měl, tak kvůli chuti – po delším půstu jsem si náramně vychutnal její čistou chuť a konzistenci, bylo to až takové rituální 😉

      Kdyby tam stále ještě zůstávaly nejasnosti, tak dejte vědět 😉 Články nechávám v původní podobě, jak vznikaly, z důvodu autenticity 😉

  • mkf

    Reply Reply Srpen 27, 2014

    diky za odpoved pak je to jasnejsi.
    1) jasny, jeden zarucene spravny postup neni,souhlas. Stacila by jenom trosku lepsi formulace aby to nematlo:]

    2) s tou ryzi mi to takhle prijde jenom jako tvoje(doufam ze nevadi tykani, jsem tak ne netu zvykly.) domenka, protoze vsude jinde se pise ze sacharidy a tuky ze zacatku navratovky opravdu ne…jedna vec je ze vam po tom je dobre, ale z toho co se pise jinde tak prijmute sacharidy vam udelaji sice dobre ale mimojine taky proto ze zarazi detox proces(pri kterem je vzdy trochu nevolno / slabo) ktery jinak probiha jeste celou navratovku – takze cely ucinek pustu dost zkazis. chtelo by to uvest jestli cerpas z nejakeho zdroje nebo to jsou jen tvoje domenky vyzkousene ac vyzkousene na sobe samem.. je dost rozdil a mohl bys nekomu jednoduse uskodit, ctu hladoveni pro zdravi od p. Prtykove a neco jsem cerpal na pust.cz a chtel jsm nekde jenom najit nejaky nazorny priklad jidelnicku v navratovce abych si udelal jednoduseji obrazek(v partykove je to na nekolik stranek), ale lepsi asi bude precist to cele se vsemi souvislostmi – podle toho co pisou opravdu zkuseni co prosly nekolika dlouhymi pusty je navratovka dulezitejsi nez samotny pust a clovek si v ni muze hodne ublizit.

    pokud to zni jako zbytecna pruda, nemyslim to tak je to info pro tebe i pripadny ctenare

    btw autenticitu clanku chapu ale neni problem pridat „edit:“ nebo „pozn autora:“ a opravit nebo doplnit potrebne informace:]

    • admin

      Reply Reply Srpen 27, 2014

      Ahoj,
      jasan, tykání je v pohodě 😉 Jinak neberu to jako prudu, jsem naopak rád, že tady pod tím článkem bude tahle diskuse, která tohle téma ukazuje z víc pohledů.

      Rýži s trochou másla jsem si nevymyslel, v nějakém celkem důvěryhodném zdroji jsem to našel, ale fakt si teď bohužel nevzpomenu kde – je to už dost let… Jen znovu zdůrazňuji, že to není nějaké velké množství rýže, ale opravdu jen hrst – co se vejde do jedné ruky – a másla tam je taky jenom troška.

      Obecně můj postup je takový, že si o daném tématu přečtu z víc zdrojů, a co mi tak nějak vědecky a spirituálně sedí, tak to pak vyzkouším na sobě – a výsledky tohohle procesu sdílím. Zrovna v případě půstu jsem si nic nevymyslel vysloveně sám.

      Nicméně je určitě spousta přístupů k půstu a spousta záměrů, každý v tom hledá něco jiného – a i tomu je potom potřeba celý proces uzpůsobit.

      Rozhodně souhlasím s tím, že návratovka je stejně důležitá, jako samotný půst. Doplňuji, že je ještě mnohem náročnější na disciplínu – obecně je celkem snadné nejíst vůbec, než jíst přesně to, co mám, v přesně stanoveném množství.

      Pokud se knížka vyjadřuje nějak konkrétněji k tomu, proč sacharidy a tuky zastavují detox proces, budu rád, když to sem hodíš – můžem o tom potom podiskutovat – ono právě kolem tohohle tématu (a kolem tématu zdravé výživy vůbec) existuje spousta dohadů, a spousta teorií zní i celkem vědecky, ale pořád jsou to vlastně dohady. Můžu posloužit tím, že se na to podívám okem vědce s biochemickým pozadím, který má zároveň otevřenou mysl, a napíšu, jaký mi to dává smysl.

      Jinak si myslím, že kolem půstu a podobných věcí jsme zatím v takovém stádiu, že všichni teprve hledáme a učíme se – proto jsem taky opatrný v tom vzít něco jako „pravdu“ a hodně vše prověřuju sám na sobě, hodně mě zajímají konkrétní zkušenosti.

  • mkf

    Reply Reply Září 4, 2014

    ahoj,

    pisu trochu opozdene, chvili sem se sem nedostal takze tady je nekolik uryvku z p Partykove ohledne tuku v navratovce. tady je kdyztak link na celou publikaci kdyby te zajimal.] http://sci.pam.szczecin.pl/~fasting/Partykova—Hladoveni-pro-zdravi_1998.pdf

    Tuky přijaté během prvního až druhého dne přechodu na normální stravu jsou však
    opětně vyloučeny do krevního oběhu. Pro první dny období přechodu na normální
    stravu nejsou tuky v organismu potřebné a jejich požití ve formě smetany, tuků,
    ale i tvarohu je naopak pro organismus jedovaté.

    Je velmi důležité nepřijímat po skončení hladovění ve stravě žádné tuky. Pokud toto
    pravidlo porušíme, dojde k velkému nahromadění tuku v krvi a játrech a v důsledku
    toho k poruchám v zažívání a jiným nepříjemným následkům. Tvaroh, smetana a jiné
    potraviny obsahující tuky se stanou těsně po hladovění jedem. První dny po hladovění,
    zejména po delším, se za porušení tohoto pravidla platí i tím, že hladovění nepřinese
    očekávaný výsledek.

    Druhým nebezpečím je nesprávné provádění přechodu z hladovění k normální stravě. Návrat
    k normální stravě musí být postupný a má trvat stejně dlouho, jako hladovění samo. Chyba
    v tomto období může v lepším případě zmařit účinek hladovění, avšak pokud bylo hladovění
    delší, mohlo by to stát i život. Doporučuji všem, zejména zdravotníkům, aby se promyšleně
    vrátili k této problematice po prostudování 8. a 15. kapitoly. Jsem vždy ochotna přispět
    dalším vysvětlením, radou a pomocí.

    chapu tvuj pristup sem na tom v podstate celkem podobne a nerad beru cokoliv dogmaticky, nicmene prijde mi ze vetsina z procesu co se deji v tele pri pustu je uz relativne dobre zmapovana a vyzkousena, kdyz si tu publikaci kterou tu citujes prectes celou zacne to do sebe vsechno pekne zapada a rada proc ne tuk v prvnich dnech dava docela smysl.] – ono tohle se na sobe uplne otestovat neda protoze pokud je to maly mnozstvi tak se ti po tom asi neudela vylozene blbe a poznat spolehlive ze ten pust zafungoval trosku lip nebo hur se taky moc neda protoze je to pokazdy trosku jiny na zaklade toho v jakym stavu si do oho pustu sel procedurach okolo pohybu atd…

  • Petr

    Reply Reply Duben 16, 2015

    Co takhle kysané zelí ? Někde jsem četl, že je dobré na pročištění střev, ale netroufnu si to v návratovce.
    P.H.

    • BI

      Reply Reply Duben 16, 2016

      Zkoušela jsem, měla jsem na něj hroznou chuť, ale způsobuje, alespoň mně, otoky. A to díky obsažené soli.

  • BI

    Reply Reply Duben 16, 2016

    V návratovce v žádném případě tuky (máslo druhý den jde proti smyslu půstu), žádné ořechy, sýry. Opravdu spíš jen napařená zelenina, později trošku ovoce (po citrusích mi ale praskla sklovina, takže tudy za mě ne).
    Na mě je to celé hrozně rychlé. K navrácení k normální stravě se přistupuje pozvolna až po očištění jazyka.
    Říká se, že půst může držet každý blbec, ale návratovku už zvládne málokdo.
    PS: Mám za sebou 28. denní, několik 21. denních a pravidelně 15 dnů.

  • Slávek

    Reply Reply Září 11, 2016

    Ahoj,
    mám teď čerstvě po 14 denním půstu, už vybíhám 5. den. Prozatím jsem provedl asi 4 půsty sedmidenní, přičemž první 3 takové půsty jsem si vedl podle knihy Půst. Včetně návratových dnů a popisem jídel. Pro půsty jsem měl různé podmínky, které se stupňovaly a vylepšovaly, jak jsem začal půst chápat a na vlastní tělo cítit. Co se týče prvních půstů(začalo to v 17 letech při 3 denních kůrách, v 25 jsem měl první půst 7 denní), byly efekty samozřejmě znatelné,ale podmínky při jednotlivých půstech byly rozdílné. Nejprve bylo chladno, potom jsem neměl psychický klid, potom jsem tím řešil akutní zažívací obtíže, popřípadě dýchací. Při tomto 14 denním jsem měl příliš fyzické námahy,ale podmínky teploty, ubývajícího měsíce, duševního volna atd. byly dokonalé.
    K jádru věci: Poslední půst 7 dní jsem využil informací z výše uvedené publikace doktorky Partykové, a tento jsem je prohloubil. Tento půst jsem po 3 dny pil zeleninové šťávy(červ.řepa,mrkev,okurka,cuketa a cibule,česnek jako přísada) první den ředěné 1/2 na 1/2, 4. den ovocnou šťávu z hrušek,švestek,jablek a hroznového vína), dnes pařená rajčata rozmixovaná a pařenou cibulí a česnekem.Odděleně!Jsem zobal čerstvé hroznové víno.Zbytek pil vodu.Hmotnost tělesná stoupla o cca 500g za ty 4 dny a energie mám spoustu. Půst mě naučil více odpočívat, a přesto udělám víc práce ,než jindy a nejsem unavenej.
    Takže kdo chce půst držet a vydržet,má možnost i vydržet i režim vybíhací a pak v něm třeba i pokračovat,až zjistí, jak je jemu tělu fajn a nepotřebuje nic jako sladkosti,cukr obecně,nadmíru masa, smažená jídla atd. a ušetří si i čas vyvářením „mrtvých “ jídel, která nám česká kuchyně staletí podsouvá jako ukazatel blahobytu. Při snaze ovládat populaci tím že je unaví a drží unavenou a nemocnou,aby z ní měli co největší užitek.
    Přeji Všem krásné žití 🙂

  • Pavel

    Reply Reply Listopad 22, 2018

    Správná a dobrá návratovka je podle Pavla Máchy, jiné bych nedělal. Má nejvyšší efekt.

  • Vojta

    Reply Reply Červenec 28, 2022

    Jsem vždy třetí den přidal hrst rýže s trochou másla. Proč je zakázána? Ptám se, jelikož půsty už držím nějaký rok a tu návratovku jsem po pařené zelenině obohacoval právě rýží.

Leave A Response To admin Cancel reply

* Denotes Required Field